Checklista

När den stora flytten närmar sig börjar spänningen öka och nerverna kan göra sig påminda. Det är en hel del som skall gå i lås för att man skall kunna genomföra en problemfri flytt. Men det behöver inte vara svårt! – Med rätt förberedelser kan saker och ting gå som på räls, och det bästa sättet att säkerställa detta är genom en utförlig checklista. En bra checklista inför flytten kan utformas i lugn och ro innan någonting annat påbörjas. Sedan kan du enkelt bocka av de olika moment i takt med att du blir klar. Nedan finns en bra checklista inför flytten att utgå ifrån. Skriv gärna ut denna för att ha den tillgänglig även när datorn är nerpackad. Det går naturligtvis bra att komplettera denna med alla de punkter som är aktuella för dig!

Checklista för planering innan flytt

Här finns en rad punkter att gå igenom innan flytten planeras i detalj. Komplettera gärna med egna frågor som ni vill hinna reda ut.

 • Skapa en budget: Bestäm hur mycket du har råd att spendera på flytten och fördela pengarna därefter. Vill man hålla nere kostnader kan man ofta göra delar av arbetet själv. Det kan handla om att utföra packning på egen hand, eller att flyttstäda för att nämna ett par varianter. Hos oss finns bra och robusta flyttkartonger som tål den belastning som kommer med en flytt.
 • Behövs magasinering: I samband med flytten kan det finnas behov av magasinering. Kanske är det möbler som inte skall med till den nya adressen men som inte heller skall säljas eller ges bort? Vi har stor erfarenhet av magasinering och kan erbjuda allt från packning till hämtning, transport och inbärning.
 • Rensa bland era saker: Om vissa möbler eller andra större föremål inte längre fyller sin funktion, eller kanske redan gått sönder, kan det vara ett bra tillfälle att kasta sådana. Gå igenom vad som skall sparas och vad som skall lämnas till återvinning eller säljas. Detta underlättar beräkning av tid och personal som behövs för er flytt och kan innebära att ni får ett bättre estimat för tidsåtgång.
 • Skriv ner eventuella frågor och önskemål ni vill kommunicera till flyttfirman. Det är lätt att missa detaljer när man är mitt uppe i flytten! Genom att anteckna eventuella frågor redan vid planeringen, underlättar för alla parter och kan innebära att er flytt går smidigare och på det sätt ni önskat.

Checklista för när flytten närmar sig

När dagen närmar sig för er flytt, kan en checklista vara bra att ha till hands! Den förra listan handlade framförallt om planering och förberedelser. Här går vi istället igenom vad som behöver utföras veckan innan samt med ungefärliga förslag i fråga om tid. Även denna lista kan med fördel skrivas ut för att ha nära till hands.

7 dagar före flytten

 • Bestäm om du behöver en fast telefon i ditt nya hem eller om det räcker med en mobiltelefon. Om du behöver en fast telefon, kontakta din telefonoperatör för att flytta ditt nummer. Skulle du hellre bara använda mobiltelefon, gäller det bara att adressändra hos den operatör du använder.
 • Detta är ett bra tillfälle att se över de olika tv-paket och digitala tjänster som används. Kanske finns det någonting som skall sägas upp eller bytas ut.

6 dagar före flytten

 • Börja packa saker som förvaras på vinden, i källaren, i förrådet eller garaget samt alla saker som du inte har använt på länge. Överväg att göra dig av med saker som du inte längre behöver eller vill ha. Stapla lådorna i mitten av rummet och märk dem med innehållet och i vilket rum de ska placeras.
 • Om du har tänkt magasinera någonting är det bra att sortera ut sådant. Såväl möbler som mindre föremål kan magasineras i varma och säkra magasineringslokaler. Vi kan även ordna packning, transport och inbärning.
 • Demontera möblerna: Ta isär alla stora möbler som är lättare att transportera isär.
 • 5 dagar före flytten
  • Samla ihop alla dina värdesaker och viktiga dokument, till exempel smycken, bankböcker och pass. Värdeföremål och sådant du behöver ha snabb tillgång till skall packas separat. Gärna i en väska eller på annan plats där du enkelt hittar dessa.
  • Gå igenom laddare till dator och telefon. Dessa kan lätt försvinna i packningen för att sedan vara svåra att hitta när man väl behöver. Ordna med bra förvaring så de finns tillgängliga.
 • 3-4 dagar före flytten
  • Packa allt som du inte kommer att behöva de närmaste dagarna, till exempel kläder, böcker och andra småsaker. Var noga med att inte få med sådant som egentligen skall kastas, skänkas eller säljas.
  • Gör i ordning kläder och skor för flytten. Även om en flyttfirma tar hand om arbetet, kommer det finnas behov av att packa upp och möblera i bostaden.
 • 2 dagar före flytten
 • Packa ihop köket, inklusive porslin, glas som är insvepta i strimlat papper, redskap, gardiner och lösa hyllor.
 • Finns borrhål eller spikar från prydnadsföremål skall dessa hanteras.

1 dag före flytten

 • Rulla ihop alla mattor och ordna möblerna så att de är redo att lastas på flyttbilen. Se till att du har alla husnycklar på ett och samma ställe.
 • Gå ett varv och samla ihop eventuella saker som inte fått någon plats i lådorna.
 • Få en god natts sömn: Se till att få tillräckligt med vila natten före flytten för att se till att du är utvilad och redo att ta itu med dagen som kommer.

Hör gärna av dig till Stadsbudsflytt för hjälp med flytten!