Tunga lyft

Tunga lyft kan vara en utmaning, särskilt under en flytt när du måste lyfta och transportera allt ifrån pianon till kylskåp, kassaskåp och lådor. Om du befinner dig i Linköping eller i närområdet kan Stadsbudsflytt erbjuda professionell hjälp med tunga lyft. Vårt team har gedigen erfarenhet av att flytta såväl bohag som maskiner, flyglar och vitvaror. Även om det inte finns någon specifik gräns för vad som anses innebära tunga lyft, innebär en vanligt privat-flytt ofta en rad moment som kan gå under denna benämning. Till exempel stora möbler som soffor, sängar, byråer och bord. Eller stora apparater som tvättmaskiner, kylskåp, pianostolar och tunga musikinstrument. Tunga lyft kan vara en stor utmaning och tillika risk för privatpersoner som inte har rätt teknik eller redskap. En flytt ställer stora krav på planering och organisation. Anlita oss för tunga lyft så ni kan ta hand om annat!

Säkra lyfttekniker förebygger skador

Det är inte bara flytt av stora och tunga föremål som innebär en kroppslig belastning. Ett stort antal tunga lådor eller kassar, kan också ta ut sin rätt! Nedan finns en rad bra riktmärken för den som skall göra hela- eller delar av flyttarbetet själv. Titta gärna på vår guide för flyttpackning om du vill ha några tips.

  • Använd benen, inte ryggen, för att lyfta föremålet. Håll fötterna axelbrett isär och böj knäna för att lyfta föremålet. Spänn bålen för att hålla balans och styrsel.
  • Håll föremålet nära kroppen. För att behålla balansen och kontrollen är det bra att använda hela kroppen. Ju längre bort man håller föremålet, desto mer belastas axlar och rygg.
  • Undvik att vrida kroppen när du lyfter, eftersom det kan leda till ryggskador.
  • Ta pauser och byt position ofta för att undvika trötthet.
  • Använd lämplig lyftutrustning, t.ex. sele och flyttvagn, för att hjälpa till vid tunga lyft.

Undvika skador vid tunga lyft

När du skall utföra tunga lyft är det viktigt att du vidtar nödvändiga försiktighetsåtgärder. Innan du flyttar några föremål ska du se till att du är fysiskt förberedd för jobbet. Detta innebär att du måste värma upp. Det är också viktigt att ha rätt utrustning till hands och att se till att du har tillräckligt med hjälp. Det är också viktigt att ha rätt miljö för arbetet. Se till att du har tillräckligt med utrymme och planera i förväg hur ni skall göra. Alla skall veta hur man skall gå och om det finns några trösklar eller hinder som påverkar lyftet. Om du till exempel flyttar föremål över ett trägolv är det viktigt att ha en flyttfilt till hands. Detta skyddar golvet från att skadas. När du lyfter tunga föremål är det viktigt att undvika vissa rörelser för att minska risken för skador. För att göra detta ska du undvika att vrida dig, böja dig och lyfta med böjd rygg. Även om rygg, bål och armar är involverade i lyftet, är det benen som skall ta den största vikten. Böj knäna, lyft med benen och håll ryggen rak. När du sänker föremål försöker du sänka dem långsamt till marken. Detta bidrar till att minska belastningen på ryggen. Om du är osäker på hur du lyfter tunga föremål på ett säkert sätt är det alltid en bra idé att ta hjälp av yrkesmän. Vårt team har expertisen och erfarenheten för säker hantering av alla tunga föremål.

Rätt emballage och förberedelser

Korrekt förpackning är en viktig del av en lyckad flytt, särskilt när det gäller tunga föremål. På en flyttfirma som Stadsbudsflytt har vi robusta flyttkartonger som man kan hyra eller låna. Dessa lådor är utformade speciellt för flytt och är tillräckligt starka för att hålla riktigt tunga föremål. Andra typer av förpackningar, som banankartonger, papperspåsar, sopsäckar och resväskor, kan också användas, men de är inte lika starka och kan inte staplas på samma sätt som flyttkartonger. När man packar tunga föremål är det viktigt att fördela vikten jämnt i lådan för att undvika att den överbelastas. Om du till exempel packar böcker är det bäst att blanda lättare pocketböcker med tyngre inbundna böcker och fylla det återstående utrymmet med lättare föremål som gardiner och kuddar.

Skrymmande ägodelar

Det finns en hel del man kan göra för att underlätta flytten och samtidigt skydda tillhörigheter. Byråer, hurtsar och skåp kan med fördel täckas med plast eller band för att minska risken för att lådor åker ut. Speglar, tavlor och annat ömtåligt, kan skyddas av täcken och filtar. På detta sätt kan man spara mycket tid och minska risken för att någonting skall gå sönder under flytten. Ytterligare någonting som är viktigt inför en flytt är att alla stora och tunga saker finns med i planeringen. Har man ett förråd med sådant som innebär tunga lyft, skall dessa ofta tas först för att inte sedan behöva göra om packningen i efterhand. Befinner du dig i Linköpingsområdet och behöver hjälp med tunga lyft kan Stadsbudsflytt hjälpa dig. Vi erbjuder allt som rör flytt och åtar oss gärna tunga lyft både hos privatpersoner och företag. Som lokal firma kan vi snabbt åka ut och hjälpa dig att transportera dina föremål på ett säkert sätt till deras nya plats. Kontakta oss för mer information.