Guide för flyttpackning 

När man skall genomföra en flytt är det viktigt att även flyttpackningen utförs på ett smidigt och strukturerat sätt. Det är lätt att förbise denna del av arbetet till förmån för att drömma om inredning. När man sedan skall packa upp allting, visar det sig dock om man ägnat tillräcklig eftertanke till flyttpackningen. Att konfrontera en vägg osorterade flyttkartonger är en utmaning man kunnat slippa om man gjort det noga från start. Det här är en guide för flyttpackning som går igenom några av rummen och vad man kan tänka på. Listan kan göras hur lång som helst, men med den här guiden för flyttpackning har du en bra start att bygga ifrån. En flyttpackning kan, beroende på hur man bor, handla lika mycket om vad man inte bör packa. Åtskilliga föremål kanske redan slutat fylla en funktion i hemmet och kan således glädja någon annan? Det finns ett flertal loppisar och second hand butiker som tar emot allehanda husgeråd, kläder och teknik. I vissa fall kan de även komma och hämta det man vill bli av med. Ett alternativ är att besöka sidor med ”bortskänkes” annonser eller att bjuda in till en garageloppis innan flyttlasset packas. Genomgående är det viktigt att tänka på emballage och uppmärkning av alla flyttkartonger. Anteckna vilket rum lådan skall placeras i och vad den innehåller. Det gör oerhörd skillnad när ni skall komma till rätta efter flytten. Används ordentligt emballage och stabila flyttlådor kan även fragila föremål packas upp lika hela som när man började projektet.

Flyttpacka garaget och vinden

När man väl har ett datum för när man skall genomföra flyttransporten är det hög tid att börja packa. En rekommendation är att börja med sådant som inte används regelbundet. Garage och vind är ofta platser där sådant förvaras.

  • Efter genomgång av vad som skall tas med och vad som skall skänkas, kastas eller säljas, skall allting förpackas noga.
  • Maskiner skall tömmas på vätskor eller noga förpackas för att minimera spill. Allt från gräsklippare till motorsåg, häcksax och elverk bör ses över noga.
  • Räkna med besök till återvinningscentralen för tomglas, bilbatterier och annat som skall kastas

Flyttpacka vardagsrum och sällskapsytor

Även om vardagsrum och sällskapsytor fyller en viktig funktion i vardagen, är dessa i allmänhet inte avgörande för bostadens funktion. Man klarar sig ofta utan soffa i några dagar, medan en säng gärna får vänta till sista stund innan den skruvas ner.

  • Allt som inte fyller annan funktion än utsmyckning kan packas först. Detta gäller lyktor, tavlor, prydnadsföremål. Var noga med emballage för att de skall hålla under transporten.
  • Böcker, filmer spel och annan underhållning står på tur. Tänk på att tömma hyllor och byråer noga. Kanske finns det annan förvaring som går att tas samtidigt?
  • Skruva ner vägghängda hyllor, tv, konsoller och väggfästen. Se över eventuella borrhål som kan behöva spacklas och målas över.
  • Montera ner soffa, bord och annat som går att skruva ner till hanterbar storlek. Packa allting och var extra noga med hörn som annars kan riskera blessyrer. Skruvar kan gärna läggas i en fryspåse som tejpas på undersidan. Det underlättar montering senare.
  • Förpacka skåp och byråer noga. Slå gärna in dom med ett par varv plastfolie så inga luckor öppnas under hantering och transport.

Flyttpacka sovrummet

I sovrummet gäller det att packa allt som inte behövs de närmaste dagarna. Täcken och kuddar som inte används, kan fungera bra för att skydda ömtåliga tillhörigheter samt för att fylla ut tunga kartonger. Detsamma gäller sängkläder och handdukar. Var restriktiv med hur mycket du behöver under flytten. Kanske räcker det med ett ombyte. Tvätta gärna alla plagg innan ni packar för att allt skall vara fräscht vid uppackning.

  • Packa om möjligt i flyttkartonger. Det är enklare att stapla och hantera än påsar.
  • Mattor kan rengöras och rullas ihop.
  • Var noga med smycken och accessoarer. Packa allting i en ordentlig låda för att ingenting skall försvinna.

Flyttpacka köket

Köket är ett av de rum som behöver packas ordentligt. Här går det ofta åt en hel del kartonger och emballage! Alla ömtåliga föremål skall emballeras med silkepapper eller bubbelplats. I nödfall kan även tidningspapper fungera. Tänk på att inte packa för tungt i lådorna. Porslin väger en hel del och kan äventyra flyttkartongen.

  • Använd mindre kartonger till finporslin och vinglas om det finns att hitta.
  • Tallrikar kan gärna ställas på högkant med makulatur eller bubbelplast längst ner.
  • Packa matvaror i kylväskor och töm skafferiet.
  • Flaskor med innehåll kan helst flyttas separat i bil.

Flyttpacka badrum

Badrummet är ett av de rum i huset som kräver särskild uppmärksamhet när du packar. Eftersom det är ett litet rum och innehåller många små föremål kan det vara svårt att packa allt på ett organiserat och effektivt sätt.

  • Packa nödvändiga hygienartiklar i en väska för att ha snabb tillgång även under flytten.
  • Sjukvårdsartiklar samt mediciner packas i en tydligt uppmärkt låda för att lätt kunna tas fram om någonting händer.
  • Gå igenom flaskor och produkter för att se vad som skall kasseras och inte.

Teknik

Vi har ofta en uppsjö teknik i hemmet. Var noga med att detta packas ordentligt. Dra ut eventuella sladdar för att minimera risken att dessa böjs. Spelkonsoler, datorer och annan teknik packas i ordentliga lådor och märks upp för att de skall kunna identifieras och hanteras försiktigt.

Krukväxter

Att få med sina krukväxter är viktigt när man skall flytta. Beroende på årstid kan det vara olika svårt att göra detta på bra sätt. Ett nät eller annat skydd kan användas för att skydda blad och blommor. Behöver ni hjälp med er flyttpackning kan ni höra av er till Stadsbudsflytt. Utifrån stor erfarenhet och bra packningsmaterial kan vi snabbt hantera även större bohag.